Ta kontakt
Bestill katalog

Energirådgivning og strømsparing

Spør oss om energirådgivning

Spør oss om energirådgivning

Visste du at vi i Mesterhus Innlandet tilbyr eksperthjelp for å redusere energiforbruket i hjemmet ditt?

Vår energirådgiver Ove Olavseen vil veilede deg gjennom hele prosessen;
Alt fra en grundig analyse av ditt nåværende energiforbruk, til det å utarbeide skreddersydde løsninger som passer dine behov og økonomiske rammer.

Selv de minste tiltakene kan utgjøre en stor forskjell, og hos Enova kan du søke om støtte både til rådgivingen og energitiltakene du ønsker å utføre.

Spar penger, strøm og miljøet med en energirådgiver.

Gjør energibesparende tiltak på din bolig for lavere strømutgifter, og ikke minst et bedre inneklima. Se hvilke løsninger vi kan hjelpe deg med!

Etterisolering

Har du hus fra 80-tallet eller eldre?

Har du hus fra 80-tallet eller eldre?

Tidligere byggeforskrifter hadde lavere krav til isolasjon enn i dag, noe som gir eldre hus et mye høyere varmetap. Har du et hus fra fra 80-tallet eller eldre, vil det være lønnsomt å etterisolere tak og vegger.

Kalde loft gir stort varmetap

Ettersom varme stiger vil etterisolering av loft ha betydelig effekt. Mange hus fra 60- og 70-tallet har kalde loftsrom som ofte kun benyttes til oppbevaring. Disse loftene er også dårlig isolert sammenlignet med dagens standard. Ved å etterisolere her vil man bevare mer av varmen inne i selve huset. Dette er derfor et meget lønnsomt tiltak. 

Store fordeler med å etterisolere

Store fordeler med å etterisolere

Ved å etterisolere huset ditt får du bedre kontroll over innetemperaturen. Inneklimaet blir også bedre, og utgifter til oppvarming reduseres.

Etterisolering kan være aktuelt hvis det er:

 • Høye fyringskostnader
 • Gulvkaldt
 • Generelt kaldt eller kald trekk fra vinduene
 • Kondens på vinduene og kalde flater
 • Mye snøsmelting på taket
 • Isdannelser på takutstikk og i renner/nedløp

Kilde: SINTEF

Kjenner du deg igjen? Ta kontakt med oss i Mesterhus Innlandet for rådgivning om lønnsom etterisolering. 

Skifte vinduer

40 % av varmetapet

40 % av varmetapet

Eldre vinduer slipper ut mye varme, og er det svakeste punktet med tanke på isolasjonsevne. Vinduene kan stå for opptil 40 % av varmetapet fra huset ditt.

Reduser varmetapet

Det har vært en rivende utvikling i vindusteknologien de siste 15 årene. Dagens moderne lavenergivinduer slipper ut minimalt med varme, også sammenlignet med vinduer fra 90-tallet. Bytt ut de eldre vinduene med nye, moderne 3-lags og reduser strømregningen. 

 

Test vår strømkalkulator og se hvor mye du kan spare

 

Fem tegn på at du bør skifte vinduer

Fem tegn på at du bør skifte vinduer

Det er ikke alltid lett å vite når tiden er moden for å skifte vinduer. Under finner du fem grunner: 

 1. Vinduet er punktert 
 2. Det trekker fra vinduet
 3. Råteskade i vinduet
 4. Vinduene er eldre enn 20 år 
 5. Vinduene inneholder miljøgiften PCB

Om du er usikker på tilstanden på dine vinduer kan vi i Mesterhus Innlandet bistå med tilsyn og rådgivning for anbefalte tiltak. 

Ventilasjon

Større utfordringer med inneklima

Større utfordringer med inneklima

I dag holder vi en høyere innetemperatur, vi dusjer mer og er vant til at mye skal fungere på automatikk. Vi glemmer litt hvor mye lufting som faktisk skal til for å opprettholde et godt inneklima. I tillegg er det mer luftforurensning fra utemiljøet som påvirker inneklimaet.

Fra utslipp til oppvarming

Et veldig godt tiltak som løser utfordringene med dårlig inneklima er å ettermontere et balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinner. Et slikt anlegg sørger for å tilføre riktig mengde frisk luft til din bolig, samtidig som det trekkes ut like mye brukt luft. Luften som tilføres filtreres slik at du kan være sikker på at huset kun får tilført frisk luft. Varmegjenvinneren sørger for at opptil 85 % av varmen i inneluften som blåses ut, gjenbrukes til å varme opp den friske lufta som blåses inn. Slik sparer du utgifter til oppvarming. 

Frisk luft og varmtvann i samme løsning

Frisk luft og varmtvann i samme løsning

Nærmer det seg også at varmtvannstanken skal byttes, finnes det en løsning som sørger for både frisk luft og varmtvann i en og samme inneklimasentral. Denne har en innebygd varmepumpe som sørger for best mulig utnyttelse av varmen fra inneluften som skal blåses ut.

Varmepumpen har ingen utedel, så du vil ikke se noe til denne utenfor huset da den er integrert i inneklimasentralen. Denne sentralen plasseres i et teknisk rom, typisk der du har varmtvannstanken i dag. Sentralen kan også benyttes til å gi mye gratis varme til et gulvvarmeanlegg.